Aurat Wanita

Sponsor
Gamis HygetRP 60.000 » Gamis HygetRP 60.000 » Gamis HygetRP 60.000 » Gamis HygetRP 60.000 »

Hai semuanya, postingan saya kali ini akan membahas  tentang aurat wanita, temen-temen sudah pada tahu belum nih, kalau aurat wanita itu terbagi menjadi 13 bagian, nah kalau pada belum tau, simak yuk postingan saya dibawah ini.

Pertama : Bulu Kening 

Menurut Bukhari, Rasullulah melaknati perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening [Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari]

Kedua : Kaki Memakai Gelang Kaki Berloceng 

Dan janganlah mereka (perempuan) menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan [Surah An-Nur Ayat 31]

Keterangan : 
Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah.

Ketiga : Wangi-wangian atau Parfum 

Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidung belang [Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban]

Keempat : Dada 

Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka [Surah An-Nur Ayat 31]

Kelima : Gigi 

Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya [Hadis Riwayat At-Thabrani]

Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah [Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim].

Keenam : Muka dan Leher
 


Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu.

Keterangan : 
Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

Ketujuh : Muka dan Tangan


Asma binti Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis.

Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja [Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari].

Kedelapan : Tangan


Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya [Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)

Kesembilan : Mata
 


Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya [Surah An Nur Ayat 31].

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram [Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi].

Kesepuluh : Mulut
 


Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik [Surah Al Ahzab Ayat 32].

Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, yaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi [Hadis Riwayat Ibn Majah].

Kesebelas : Kemaluan 


Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka [Surah An Nur Ayat 31]. 

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya [Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar].

Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah [Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah].

Keduabelas : Pakaian
 


Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti [Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah]. 

Petikan dari [Surah Al Ahzab Ayat 59]. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.

Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya [Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim].

Keterangan : 
Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

Ketigabelas : Rambut
 


Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya [Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim].

Semoga bermanfaat...


Sponsor
Celana KulotRP 60,000 » Celana KulotRP 60.000 »
Celana KulotRP 60.000 » Celana KulotRP 60.000 »


SILAHKAN DI SHARE ARTIKEL INI
Comments
0 Comments

Tidak ada komentar: